
En dan bedoel ik niet om landbouwgrond of natuur op te offeren om woningen op te bouwen. Er is een tekort aan woningen in Nederland, dat kan niemand ontkennen. Ik ben echter van mening dat er betere en meer mogelijkheden zijn, dan de huidige routes die bewandeld worden. Want het lijkt erop dat meer groen omzetten in woningen het enige is wat we kunnen. Ok, we bouwen ook af en toe een utiliteitsobject om tot woningen, maar ja, daar komen twee schoenendozen voor terug.
Samenwonen?
Laten we eerst een kijken wat we kunnen doen om meer mensen in één woning te laten wonen. Wij kwamen erachter dat er sinds medio vorige eeuw een halvering te zien is in het aantal personen die in één woning woont. En het blijkt dat de wetgeving dit eerder stimuleert dan tegenwerkt.

Stel je bent twee vrijgezellen en je ontmoet elkaar en besluit bij elkaar te willen gaan wonen. In veel gevallen is het financieel niet gunstig om je eigen woning van de hand te doen. Het blijkt soms goedkoper om twee woningen aan te houden (en ja dat is ook wel fijn als de relatie toch blijkt te stranden) dan om één huis te gaan bezetten.
Hetzelfde kan gelden als één van je kinderen met een eigen inkomen besluit toch weer even thuis te gaan wonen. Dit kan jou als ouder zo maar geld gaan kosten. Of wat dacht je van die eenzame oude vrouw die het huis toch groot genoeg heeft. Vroeger was het vrij normaal om iemand op het zolderkamertje te hebben. Kan ook best handig zijn om niet altijd alleen te zijn. Tegenwoordig kost het je je AOW.
Dus in plaats van meer woningen te bouwen, stel ik betere (financiële) wetgeving voor en het geld wat we besparen kunnen we besteden aan relatietherapie.
Ga toch het dak op
Ok, het bovenstaande lost niet alles op. Nu blijkt dat we veel woningen in Nederland hebben waar een ‘optopping’ prima mogelijk is. Je kent ze wel, van die portiekflats met bijvoorbeeld drie bouwlagen. Met een lichte houten constructie kunnen er misschien wel twee of drie bouwlagen bovenop gebouwd worden.

Woningsplitsing
Hoeveel mensen wonen niet in een veel te groot huis nu hun kinderen de deur uit zijn, maar op een plek en buurt waar je eigenlijk niet weg wil? We zouden het toch veel aantrekkelijker moeten maken om je woning op te delen en daardoor een stukje inkomen te genereren, waardoor je langer kunt blijven wonen op het plekje wat zo fijn is.
Drijvende woningen
En last but not least geloof ik in drijvende woningen. Alleen al vanwege het steeds groter worden van het dreigende gevaar dat ‘stijgend water’ heet. Maar nog veel meer omdat het zoveel mooie plekjes in Nederland ontsluit, als we betaalbare; duurzame drijvende woningen zouden hebben. Denk aan die bergingsvijver in je wijk, of die uiterwaarden aan de rivier. Kijk eens om je heen in Nederland hoeveel potentiële woonruimte we hebben waar we drijvende stadjes konden bouwen.

Het kan wel!
Genoeg mogelijkheden dus, voordat we alle boeren uitkopen om woningen op hun grond te bouwen. Laten we eerst kijken naar alle andere oplossingen die we hebben en zorgen dat iedere Nederlander een betaalbaar, gezond en duurzaam dak boven zijn heeft.