Breman kent een unieke medezeggenschapstructuur. Maar hoe werkt dit precies?
“Er gebeurt bij Breman niets, zonder dat ik het ermee eens ben.”. Dat zeggen de medewerkers, maar de aandeelhouders net zo goed! Bij Breman hebben aandeelhouders en medewerkers beide evenveel zeggenschap.
Er gebeurt bij Breman niets, zonder dat ik het ermee eens ben
Alle besluiten bij Breman worden in evenwicht gemaakt. Op deze manier worden alleen de beste voorstellen een besluit. Want is een voorstel niet goed genoeg bevonden door beide partijen, dan gaan we terug naar de tekentafel tot er een voorstel is waar we wél met z’n allen achter staan.
Op concernniveau is dit evenwicht geregeld in Breman Structuur BV. Voorstellen worden voorgelegd aan Breman Structuur BV, waarin 3 vertegenwoordigers zitten:
- Eén namens de aandeelhouders
- Eén namens de medewerkers
- Eén namens beide partijen die de medezeggenschap bewaakt
Ze kiezen “Ja” of “Nee” namens hun achterban.
Deze 3 personen beslissen niets. Ze kiezen “Ja” of “Nee” namens hun achterban. Aan de kant van de aandeelhouders zijn dit de vier familietakken. Aan de kant van de medewerkers zijn dat de directeuren en ondernemingsraden van alle Breman bedrijven. Alle partijen brengen een stem uit. Vervolgens worden de stemmen geteld. Hierbij geldt voor wat betreft de bedrijven een dubbele meerderheid. Dit betekent dat zowel meer dan 50% van de uitgebrachte stemmen voor moet zijn, alsook een meerderheid van de medewerkers. Hierna is het duidelijk of het voorstel een besluit wordt.
Op bedrijfsniveau geldt hetzelfde evenwicht. Alle belangrijke besluiten worden genomen door de directeur en de ondernemingsraad samen. De ondernemingsraad namens de medewerkers, de directeur namens de aandeelhouders en de medewerkers.
Omdat er bij Breman volledige gelijkwaardigheid is, horen alle besluiten thuis in de medezeggenschap. Het is echter niet zo dat voor elk besluit een stemronde gehouden hoeft te worden. Dat zou onwerkbaar zijn. Voor sommige situaties is op voorhand bepaald of het om medezeggenschap gaat. Alle andere voorstellen worden per geval bekeken.
Alle besluiten horen thuis in de medezeggenschap
Maar dan nog geldt de volledige medezeggenschap, want alle personen die een rol hebben in de medezeggenschapstructuur, zijn gekozen namens hun achterban. Directeuren, leden van de ondernemingsraden en Breman Structuur, het zijn allemaal posities waarbij de achterban bepaalt wie deze mag vervullen en voor hoe lang.
Om de medewerkers ook wettelijk gezien een geldige stem te geven, is de Vereniging Werknemersbelangen Breman opgericht. Alle medewerkers zijn hiervan automatisch lid. En daarmee automatisch onderdeel van de medezeggenschap.
Het duurt langer, maar het gaat sneller.
‘Tjonge, wat een gedoe. Duurt dat allemaal niet ontzettend lang dat samen besluiten?’ We horen het regelmatig. Het antwoord is simpel. Het duurt langer, maar het gaat sneller. Als een voorstel namelijk niet goed genoeg is, weet je dat meteen al en ga je het ook meteen beter maken. De kwaliteit van de besluiten schiet dus omhoog. Want als we het met z’n allen hebben besloten, dan willen we het ook echt en gaan we het gewoon doen!
Bij Breman draait het om gelijkwaardigheid. Met de gedeelde medezeggenschap willen we bereiken dat iedereen bij Breman kan zeggen: ‘er gebeurt hier niets zonder dat ik het ermee eens ben,’ en is het tijd om samen hiervan de vruchten te plukken. Om de gelijkwaardigheid echt te bevestigen, is het van belang om de winst ook te delen met elkaar. En bij Breman hebben we er voor gekozen om ook dít gelijkwaardig te doen. Ieder de helft. Dát is Bremanisme in de praktijk.