Iedereen snapt dat het nooit rendabel zal zijn om zandkastelen te bouwen in de kostbare tijd die we vakantie noemen. En toch: wat is er nu mooier dan om op een tropisch strand, aan de blauwe zee met blauwe lucht samen met bijvoorbeeld je kinderen een zandkasteel te bouwen. Niets is te gek, en samen bouw je iets prachtigs.
Maar waarom zou je je kostbare vakantietijd besteden aan iets wat straks toch weggespoeld gaat worden door de vloed? Een dag later vind je het niet terug. Je kunt het niet mee naar huis nemen. Nou ja, misschien een fotootje voor Facebook. Echt een verspilling van je tijd.
Laten we zo ook eens naar ons (werkbare) leven hier op aarde kijken. Er zijn honderden redenen te bedenken om niet bezig te zijn met zandkastelen bouwen. En dan gebruik ik zandkastelen als metafoor voor een beter woon- en werkklimaat. Redenen als: “Er verandert toch niets”, of “wie ben ik om het verschil te maken”, of “er moet toch brood op de plank komen”. Echt honderden redenen om braaf als loonslaaf je ding te blijven doen om die boterham te verdienen. Immers, waarom zou je de wereld verbeteren als het leven toch eindig is? Die vloed gaat echt wel komen, en als die voorbij is ziet niemand meer wat je daar gebouwd had. Dit is hoe je naar de wereld kunt kijken.
Maar! We kunnen ook samen zandkastelen bouwen. We kunnen de mooiste dingen dromen en juist met zand maken. Niemand houdt ons tegen. Niets is onmogelijk. We kunnen experimenteren met de mooiste vormen en werkwijzen. Mislukken is geen optie. Het lukt namelijk altijd.
Waarom? Zodat we in ieder geval vandaag kunnen genieten van het samen bouwen, het eindresultaat. Een fotootje voor Facebook. En wat een plezier kunnen we samen hebben.
En weet je, als we het zandkasteel samen groot genoeg maken, dan heb je kans dat er na de vloed nog wat zichtbaar is. En wellicht overleeft het een paar keer een vloed en kunnen anderen morgen weer verder bouwen. En misschien wordt het zandkasteel wel zo mooi dat iemand het namaakt in beton of brons. Zodat het over enkele eeuwen nog steeds zichtbaar is. En dat alles omdat we samen begonnen zijn in het zand te bouwen. Ik begin alvast met bouwen, wie doet er met me mee?
Meebouwen kan door dit artikel te delen, maar ook in de commentaren voorbeelden van zandkastelen te delen en te beschrijven.