
Stel je eens voor: de woning van je alleenwonende moeder van 80 is zo slim gemaakt dat ze langer in haar eigen huis kan blijven. Ze wordt ’s ochtends wakker en op haar stemcommando gaan de gordijnen open en wordt haar het laatste nieuws verteld. Ze komt uit bed en loopt de badkamer in. De lampen springen aan. Ze hobbelt de keuken in, ze houdt van ouderwetse koffie, dus die zet ze zelf. Ze kijkt MAX geheugentrainer als de deurbel gaat. Op haar schermpje op tafel ziet ze de buurvrouw en zegt dat de deur open mag. Ze zegt daarbij, “Hej Google, we hebben bezoek!”. De gordijnen gaan open, de tv gaat uit en de stofzuigrobot gaat naar zijn oplaadstation. Met haar buurvrouw praat ze uitgebreid over alle slimme dingen die haar kleinzoon geplaatst heeft in de woning. Ze vond het eerst maar onzin, maar begint er nu wel aan te wennen. Hij had nog een paar foefjes ingebouwd maar die was ze alweer vergeten.
Dezelfde kleinzoon springt de volgende ochtend op zijn fiets om naar school te gaan en krijgt halverwege een melding van zijn slimme woning app. “Check oma”. Hij kijkt op zijn horloge en ziet dat hij vroeg is, dus wat tijd over heeft. Gelukkig woont oma vlakbij. Hij fietst er snel naar toe en kijkt ondertussen welke trigger hem het signaal gaf. Ondertussen rent hij naar de voordeur en belt aan. De deur gaat niet open. Hij pakt snel zijn telefoon en opent de voordeur en gaat naar binnen. Oma ziet hij nergens. Ook ruikt hij de geur van koffie niet, iets wat hij altijd ruikt als hij voor school even bij oma langs gaat. Hij rent door naar de slaapkamer en hoort dan iets in de badkamer. En ja hoor daar ligt oma en ze kan niet zelf in de benen komen. Hij helpt haar en gelukkig heeft ze verder niets. Ze drinken samen een kop verse koffie en hij gaat snel door naar school.

Toekomstmuziek? Onlangs kwam ik erachter dat dit nu al kan en niet eens heel ingewikkeld is. Twee maanden geleden raakte in gesprek met een aantal collega’s over het kunnen monitoren van de energie in mijn woning. Al pratende kwamen we op de verschillende oplossingen die er zijn, maar ook de oplossingen die er zijn vanuit huisautomatisering. Iets waar ik me, achteraf verbazend genoeg, nog niet echt in verdiept had. Echter twee maand verder en ik ben ik verslaafd.
Dit artikel moet zeker geen verkooppraatje worden, ik heb er geen belangen in. Enkel dat ik zie dat we het wonen voor de mens zoveel makkelijker kunnen maken. En ook nog eens beter voor de aarde.
Het begon bij mij met de aanschaf van de Homey, een product van een Nederlands bedrijf dat wereldwijd één van de beste in zijn soort is, misschien wel de enige. En wat doet die Homey dan, die is eigenlijk de ‘verbinder’. Hij verstaat alle talen die de apparatuur in je woning kunnen hebben en kan die ook vertalen voor een ander apparaat. Een soort tolk dus. Homey koppelt dus apparatuur aan elkaar die niet perse gemaakt zijn om met elkaar te praten.
Mijn oorspronkelijke vraag was energie monitoring en dat is iets wat Homey ook biedt. Hij verzamelt de data van het verbruik van verschillende objecten en daar kun je naar eigen inzicht rapportages van bouwen.
Iets anders wat de Homey faciliteert is het bouwen van flows. Dus als dit gebeurt, dan doe dat. Bijvoorbeeld doe de lampen aan bij zonsondergang. Of doe alle lampen uit op commando.
Toen ik Google home ontdekte en dit toevoegde aan de Homey werd het nog leuker, want de paar grijze gebieden die de Homey heeft, vult Google Home in. Dus als ik nu zeg “Hej Google, wat een herrie!” Dan start de Google Home een flow op de Homey die het geluidsniveau van mijn TV op 6 zet. Ongeacht of mijn zoontje de afstandbediening heeft of niet. Als je éénmaal door hebt hoe het werkt (en moeilijk is het niet) dan kun je alles wat je kunt bedenken ook programmeren.
Woningen zullen echt slimmer gaan worden, dus ik zou zeggen, ga vast experimenteren en ontdek wat voor jou werkt.