06-13347529 r.breman@breman.nl
Selecteer een pagina

Welkom bij de training Bremanisme voor doe-het-zelvers, tenminste anders zou u dit artikel niet lezen. U bent immers geïnteresseerd in het Bremanisme vanuit één van de volgende rollen:

  • U werkt bij Breman, Ik ben een Breman
  • U wilt of gaat bij Breman werken, U wordt een Breman, Goed plan!
  • U bent zelfstandig ondernemer en wilt anders gaan werken, Goed plan!
  • U ben werknemer en wilt anders gaan werken, Goed plan!

Breman, het Bremanisme en de Breman Structuur

Breman, het Bremanisme en de Breman Structuur hebben ontzettend veel prachtige kenmerken in zich die samen het bedrijf zo bijzonder maken als het is. En dat al sinds de jaren 70. Het geheel is in de loop der jaren relatief weinig veranderd. De vele prachtige kenmerken zijn enerzijds met elkaar verweven, maar staan anderzijds los van elkaar. Daarom zullen we ze uiteenrafelen en de komende tijd stuk voor stuk toelichten. Het Bremanisme noemen we de filosofie, en de Breman Structuur is het systeem hoe het binnen Breman (de Breman Installatiegroep) georganiseerd is.

Het Bremanisme, de basis

De basis van het geheel, het Bremanisme, draait om 2 belangrijke thema’s. Het neutraliseren van het bezit en gelijkwaardigheid. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen de basis van het Bremanisme. Maar wat betekenen ze eigenlijk, en waarom zijn ze zo verbonden?

Het neutraliseren van het bezit en gelijkwaardigheid

Traditioneel gezien heeft degene met het geld of bezit de macht. Die heeft het voor het zeggen en bepaalt wat er gebeurt. Het loskoppelen van het bezit ten opzichte van de zeggenschap is de eerste stap die gezet moet worden. Waarom is dit dan zo belangrijk? De historie heeft laten zien dat wanneer keuzes vanuit het belang van het bezit gemaakt worden dit veelal verkeerd afloopt. Denk hierbij aan de ruzies in de familiebedrijven, het omvallen van bedrijven of zelfs hele koninkrijken. Breman was echter niet de enige die dit zag. Velen hebben het geprobeerd. Een van de eersten was Karl Marx. De communisten dachten dat als het bezit van iedereen is het probleem opgelost is.

Dit geeft echter nog steeds problemen, want ook nu blijft er een select groepje dat de keuzes maakt en zorgt voor de verdeling van het bezit. Men vergeet het tweede belangrijke thema, gelijkwaardigheid.  Gelijkwaardigheid betekent dat we van gelijke waarde zijn: niemand is meer of minder waard dan een ander. Zonder gelijkwaardigheid geen Bremanisme. Samen ben je verantwoordelijk voor het bezit en samen heb je de zeggenschap over het bezit. En dan ook echt samen, de voorwaarde is dat het echt gelijkwaardig is. 49,9% is niet voldoende. Het gaat om echt 50/50.

Kan er gelijkwaardigheid zijn zonder het bezit te neutraliseren?

Kan er gelijkwaardigheid zijn zonder het bezit te neutraliseren? Nee, dat is onmogelijk. Diegene met het bezit zal bewust of onbewust altijd een andere positie hebben ten opzichte van de werknemers. Wat niet wil zeggen dat het verkeerd is om enkel de gelijkwaardigheid te borgen. Ook hier zijn goede voorbeelden van. Neem Toyota en Semco, twee bedrijven die de medewerker zeggenschap geven. Echter doordat het bezit niet geneutraliseerd is, kan er niet volledige gelijkwaardigheid zijn.

Deze twee thema’s zijn direct de grootste drempel om echt te starten met het Bremanisme. Het blijkt voor aandeelhouders ontzettend moeilijk om de zeggenschap over het bezit echt gelijkwaardig te delen met de medewerkers.

Wat is er dan nodig om wel deze stap te zetten? Allereerst helpt het om in te zien dat aardse bezittingen maar tijdelijk zijn. Of je nu gelovig bent of niet , niemand kan zijn bezittingen mee het graf innemen. Dit geldt voor de aandeelhouder, maar net zo goed voor de medewerker. Ten tweede zullen zowel aandeelhouder als medewerker er vertrouwen in moeten hebben dat ze beiden het belang hebben om keuzes te maken die in het belang zijn van het bedrijf. En waarom zou dat anders zijn, als het goed gaat met het bedrijf is dat goed voor zowel de aandeelhouder als de medewerker. Meer is er niet voor nodig om te starten, echt niet!

Meer is er niet voor nodig om te starten,

echt niet!

Wat betekent het voor u

Of u nou eigenaar of werknemer bent, u kunt aan de slag met het Bremanisme. Tenminste als u het wilt. In elke branche zijn er voorbeelden van bedrijven waar weer blijkt dat keuzes niet gemaakt worden in het belang van de bedrijven en de medewerkers, maar puur voor het gewin van de eigenaren. Ook in onze eigen branche, de installatiebranche zijn talloze voorbeelden van bedrijven waar uiteindelijk de eigenaar de besluiten neemt. En niet altijd ten gunste van de medewerkers of zelfs het gehele bedrijf. Hoeveel installatiebedrijven zijn de afgelopen jaren niet overgenomen door de ‘grote jongens’. De toenmalige eigenaren zullen destijds echt wel zorgvuldige keuzes gemaakt hebben, misschien zelfs wel in het belang van de medewerkers. Maar eenmaal onderdeel van de grote jongens ligt het bezit en daarmee de zeggenschap ergens anders. En hoe actueel zijn de voorbeelden van de installatiebedrijven waarbij de eigenaren stappen nemen met zevenmijlslaarzen. Waarbij het gehele bedrijf verkocht wordt aan de hoogste bieder, of zelfs het hele bedrijf weggevaagd wordt.

Wilt u hier nog langer onderdeel van zijn? Kijk naar het Bremanisme vanuit uw rol:

U bent zelfstandig ondernemer en wilt anders gaan werken. Weet u het al zeker? Wilt u echt verder? Bent u echt bereid de zeggenschap over uw bezit daadwerkelijk te delen met uw medewerkers? En dan niet een beetje, maar 50/50. Of houdt iets u nog tegen? Bijvoorbeeld dat uw medewerkers uw bedrijf, hun werkgever, ten gronde willen richten. Of dat uw bezit kleiner zal worden, of zelfs zal verdwijnen. Gelukkig heeft Breman dit concept in de praktijk getest. En wat blijkt? De medewerkers doen de juiste dingen en het bezit groeit harder dan op de traditionele manier. Wat heeft u nog nodig om overtuigd te raken? Vraag uzelf dat eens af.

U ben werknemer en wilt anders gaan werken. Weet u al wat u met het Bremanisme kunt? U kunt immers niet de aandeelhouder dwingen de zeggenschap met u te delen. En toch bent u niet machteloos. U kunt immers werken aan gelijkwaardigheid met de personen aan wie u leiding geeft. Daarnaast kunt u uw aandeelhouder kennis laten maken met het Bremanisme. Uiteindelijk kunt u natuurlijk ook bij Breman komen werken. Zodra u dat bedacht hebt, ga dan verder naar de volgende alinea. Hebt u dat nog niet bedacht, vraag u dan af of u wilt blijven werken voor een organisatie zonder gelijkwaardigheid en waar diegene die het bezit heeft de beslissingen neemt.

U werkt bij Breman, gaat er werken of wilt er gaan werken. Wat betekent het Bremanisme voor u? Er rust een hele verantwoordelijkheid op uw schouders. De aandeelhouders rekenen erop dat u op de juiste wijze om gaat met het vertrouwen dat ze u geven. En dat u zult rentmeesteren met het bezit dat ze ter beschikking stellen. Daarnaast is het mede uw verantwoordelijkheid om te bewaken dat het gedachtengoed van Breman voortgezet wordt.

Samenvatting

De filosofie achter Breman, het Bremanisme bestaat in de kern uit twee thema’s’. Als deze twee niet volledig omarmd worden, is er geen sprake van Bremanisme. Dus voordat u verder gaat met het onderzoeken wat het Bremanisme voor u kan betekenen is het van belang dat u zeker weet dat u ermee om kunt gaan dat het bezit geneutraliseerd is en er volledige gelijkwaardigheid is. Dat geldt voor zowel u als aandeelhouders en u als medewerker.

Wanneer u wel overtuigd en geïnteresseerd bent, lees dan de volgende keer mee wanneer we ingaan op de Breman Structuur. Om deze artikelen niet te missen kun je me connecten op LinkedIn.

 

https://www.linkedin.com/pulse/bremanisme-voor-doe-het-zelvers-ren%C3%A9-breman/

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.