06-13347529 r.breman@breman.nl
Selecteer een pagina

Het lijkt wel of de Nederlandse mentaliteit van “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” veranderd is. Tegenwoordig lijkt het wel “discussieer maar gewoon, dan hoef je niets te doen”. Of het nou de zwartepietendiscussie, de klimaatdiscussie of weet ik welke andere discussie is. Wat ik constateer is dat de tegenstanders aan de beide uiterste zijden van de discussie heel veel energie verspillen aan het benoemen van steekhoudende feiten waar de andere kant weer iets van vindt, maar waardoor die vooral niet van mening verandert. Vooral veel discussie en weinig echte (inter)actie. 

Maar laten we geen discussie voeren over het discussiëren. Laat iedere discussie zijn waarde hebben. En zowel aanjagers als remmers hun bijdrage laten hebben. Waarom ik er toch over begin, is omdat ik zie dat de grote groep er tussen hierdoor stil komt te staan. Zeker als het gaat om de klimaatdiscussie. Ze weten gewoon echt niet wat ze er mee aan moeten. Alle argumenten lijken plausibel, maar spreken elkaar tegen. Elke dag staat er in de krant wel een nieuwe ervaringsdeskundige die weet hoe het werkelijk zit, of een nieuw uitgevonden product dat wel werkt. Maar de tussenstanders weten niet wat ze wel of niet moeten doen, dus doen ze maar niets of juist de verkeerde dingen. 

Daarom pleit ik voor het volgende, de nieuwe Nederlandse mentaliteit wordt:

“Doe het maar (on)gewoon, dan doen we het nog niet eens zo gek.” 

In de rest van dit artikel hoop ik de grote middengroep te helpen om (on)gewoon te gaan doen wat ze zelf nodig achten in relatie tot het klimaat.

Maar eerst een even wat (klimaat)zaken op een rijtje zetten

Wat is het klimaat eigenlijk volgens de woordenboeken?

“Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen. Om het klimaat te bepalen wordt gekeken naar het gemiddelde over dertig jaar van temperatuur, vocht, luchtdruk, wind, bewolking en neerslag.”

(Bron: www.knmi.nl) 

Wat zijn eigenlijk de punten waar vooral over gediscussieerd wordt?

  • Verandert het klimaat wel?
  • Is de mens wel schuldig aan de verandering?
  • Heeft de mens wel invloed op het klimaat?
  • Wordt er teveel of te weinig geld uitgegeven om het klimaat te redden?
  • Wat is de positie van Nederland ten opzichte van de rest van de wereld?
  • Is er wel een probleem?
  • Wie is er verantwoordelijk als er wel een probleem is?

Wat zie je dan voorbijkomen in de discussie:

Nederland is maar een klein stipje op de wereld, dus waar maken we ons druk om. En natuurlijk is dit een steekhoudend argument.

Het tegenargument is dat de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking in Nederland zeer hoog is ten opzichte van de rest van de landen.

En dit maakt het nu zo lastig voor de meerderheid van de mensen. De argumenten van beide kanten lijken steekhoudend en kloppend. En zo gaat het de hele tijd. Kortom, probeer door de bomen het klimaatbos nog maar eens te zien. 

Mijn visie, jouw visie?

Door mijn visie te delen hoop ik het beeld te kunnen schetsen waarvan ik hoop dat een belangrijk deel van de grote middengroep erin zal herkennen, en dat een leidraad kan zijn in hun eigen afwegingen. 

Rentmeesterschap

Een mooie formulering vind ik die van Thomas Rau, “de mens is een tijdelijke gast in een gesloten systeem, de aarde.” Een mooie toevoeging daarop vind ik dat de zon wel degelijk energie toevoegt aan dit gesloten systeem. Hier wil ik op aansluiten met het woord rentmeesterschap dat ik in een eerder artikel al aandacht gaf:

“In de christelijke ethiek wordt het begrip rentmeesterschap gebruikt voor het omgaan met het bezit en de schepping. Wat de rentmeester beheert is wel geleend en moet dus ongeschonden, liefst met opslag, aan de eigenaar worden geretourneerd of doorgegeven aan een nieuwe generatie. Een goed rentmeester is een specialist in duurzaam beheer. Met rentmeesterschap wordt feitelijk duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bedoeld.” (http://www.dfbonline.nl/begrip/10045/rentmeesterschap)

Voor mij is het dus veel meer dan het klimaat. Wij, de mensheid, hebben de aarde in bruikleen en worden geacht dit ongeschonden, het liefst met opslag door te geven aan de volgende generatie. En laten we echt eens eerlijk om ons heen kijken…. Wij als mensheid zijn de weg flink kwijtgeraakt. Daarom pleit ik ervoor dat we weer leren ons als rentmeester te gedragen. 

Kunnen we het eens worden?

Kunnen we het erover eens worden dat het gebruik van fossiele brandstoffen niet te verenigen is met het zijn van rentmeester? Mooi, dan zijn we het hier in ieder geval over eens. Hoe snel dit moet? Geen idee. Wel weet ik dat hoe langer het duurt, hoe meer we de aarde schenden en hoe meer we zullen moeten herstellen om het ongeschonden te kunnen doorgeven aan de volgende generatie. 

Ook heb ik er vertrouwen in dat bijna iedereen begrijpt dat niets doen geen optie is. We zullen ons gedrag moeten aanpassen. 

En vind jij energiepositief ook niet veel beter passen dan gasloos, nul op de meter of all-electric. Het is een ander vertrekpunt. Jij draagt bij aan meer energie leveren dan dat je verbruikt. 

We leven in een groei-economie, een economie waar meer, meer en nog meer goed is. Laten we allemaal inzien dat de tijd van ongebreidelde groei voorbij is. Genoeg is genoeg.

Wat kunnen we doen?

Technisch is praktisch alles mogelijk wat nodig is. De techniek is er om voldoende energie uit de zon te halen. We zijn in staat om zonne-energie op te slaan of om te zetten in bijvoorbeeld waterstofgas. Is de techniek voldoende doorontwikkeld? Nee, zeker niet. 

Geld is er genoeg in de wereld. Maar waar geven we het aan uit, wanneer doen we dit en wie bepaalt het? Nogmaals het hoeft niet morgen af, het hoeft niet in een keer. Anderzijds is het goedkoper om langer te wachten? Of juist duurder om de achterstand weg te werken. 

Politiek eerst? Natuurlijk is de politiek een belangrijke factor. Door wetgeving kan er veel gestuurd worden, kan er geld beschikbaar komen of juist niet en kan het belang benadrukt worden. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak heb jij je echt door de politiek laten leiden in je dagelijkse keuzes? Precies, ik ben ervan overtuigd dat we prima in staat zijn onze eigen keuzes te maken en verantwoording te nemen voor onze eigen afdruk op deze aarde. 

Doe het (on)gewoon, dan doe je het nog niet eens zo gek!

Wat ik vooral probeer te benadrukken is dat als iedereen zijn verantwoording neemt en aan de slag gaat, er meer gebeurt dan op de manier waarop we het nu doen. En natuurlijk helpt het als de politiek een zetje geeft en je helpt. Of dat je met minder geld meer kunt bereiken. 

Als jij inziet dat jij een verantwoordelijkheid hebt op deze aarde en dat jij het mooier/beter/waardevoller mag achterlaten voor de volgende generatie, dan maakt het niet meer uit of Nederland ertoe doet. Of dat jij wel het klimaat kunt beïnvloeden. Dat jij ‘jouw’ geld moet besteden aan jouw afdruk. ‘Jouw’ geld, dat jij hebt mogen ontvangen omdat de aarde dat mogelijk gemaakt heeft. En wat zouden onze kinderen liever van ons erven?

Veel geld op een vervuilde aarde?

Of

Een gezonde aarde waar circulair geleefd kan worden?

Tot slot

Ik besef me echt wel dat dit artikel een klein deel is in de beeldvorming van ieder persoon. Ik blijf er dan ook bewust bij weg om te gaan overtuigen over zaken waar anderen beter in zijn. Of voorbeelden te geven hoe je dat zou moeten doen. Hieronder vindt je een aantal links naar teksten of filmpjes die mij geholpen hebben in het vormen van mijn beelden. En wat moet je nu doen? Het begint met je ‘mindset’, daarna vind je jouw stappen echt wel. 

https://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/van-gas-los-deel-i/

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/van-gas-los-deel-ii/
close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.