Pas recent is bij mij het groene lichtje gaan branden. In dit artikel probeer ik dat proces te beschrijven, in de hoop dat het jou helpt om een positie te kiezen in de energietransitie die gaande is. Tenminste, ervan uitgaande dat je vindt dat die gaande is. Ik merk dat er (bijna) niemand meer twijfelt aan het feit dat de energietransitie gaat gebeuren. We weten niet hoe snel, met welke stappen of wanneer het klaar is, maar het gaat gebeuren. Dit bewustzijn was echter niet mijn trigger.
Zoals ik in mijn vorige artikel beschreef was twee jaar geleden een kantelpunt bij mij. Ik ging, naast een intern gerichte blik, waarbij ik lekker met de organisatie en de processen bezig was, ook mijn blik op de buitenwereld richten. Wat gebeurt er in Nederland, maar ook aan de andere kant van de oceaan. Welke technologische ontwikkelingen zijn er? Maar ook: welke sociale innovaties zijn er gaande? Natuurlijk kom je op die ontdekkingsreis ook duurzaamheid tegen, maar ik liep er nog niet warm voor.
Sterker nog, ik kreeg een beetje aversie tegen het woord duurzaamheid. Daarover nadenkend kwam ik tot de conclusie dat het allemaal zo nep was. Leg je dak maar helemaal vol met pv-panelen en je bent klaar. Of koop maar CO2 certificaten in Scandinavië. Al dat neutrale gedoe, CO2-neutraal, nul op de meter, of nog erger: BENG, bijna energie neutraal gebouw. Dat is dus gewoon een negatief gebouw. Verder zie je al die auto’s met accu’s die nog nooit een oplaadpaal van dichtbij gezien hebben.
Het groene vlammetje ontvlamde bij mij toen we vorig jaar binnen Breman samen bepaalden dat we in 2025 energiepositief willen zijn. Dus Breman geeft de aarde meer energie dan we verbruiken. Iets wat meetbaar is en niet te koop, immers je bent positief of negatief. En hoe dicht zit dat bij onze kernwaarde ‘rentmeesterschap’. De aarde mooier achterlaten dan we haar gekregen hebben. Zoals gezegd een vlammetje was ontstaan.
Mijn eerste tip in je eigen ontdekkingsreis is: je gaan verdiepen in de materie. Laat je negatief verrassen over hoe we als mensheid de aarde aan het kapotmaken zijn. Maar luister ook naar de visionairs die oplossingen zien en plannen hebben om de trend te kantelen. Aan het einde van het artikel zal ik beeldmateriaal plaatsen om je te helpen bij de reis.
Toen ik in mei probeerde op papier te zetten waar de Breman Installatiegroep staat in de keten in relatie tot de energietransitie ging bij mij het groene lampje echt aan. Breman is momenteel de grootste zelfstandige installateur, en de grootste in de woningbouw. Één van de weinige installateurs die landelijke dekking heeft op gebied van nieuwbouw, renovatieprojecten en de service en onderhoud in woningen. We werken voor veel van de woningbouwverenigingen in het land en bijna alle (grote) bouwers. Als iemand een unieke positie heeft in de energietransitie van de Nederlandse woningen, dan zijn wij het.
(En ik hoop dat ik in het bovenstaande rijtje jou voor de schenen schop omdat jij je aangesproken voelt en vindt dat jouw positie nog unieker is. Dan mag ook jij je verantwoordelijkheid pakken.)
Hoe langer ik daar over nadenk hoe meer er verantwoordelijkheidsgevoel bij mij naar boven komt. Ons hoger doel: samen zorgen we voor een beter woon- en werkklimaat, voor onszelf en volgende generaties. Gaat exact hierover. Dit is rentmeesterschap ten voeten uit.
En begrijp me goed, ik heb de antwoorden ook nog niet. En bij Breman hebben we ze ook nog niet allemaal. Ook daar zijn we ons nog niet allemaal bewust van deze bijzondere positie. De komende tijd hebben we genoeg uitdagingen om te bepalen wat dit voor ons betekent.
Maar wat gebeurt er als wij het voortouw nemen? Ongewoon gaan beginnen, niet wachtend op een akkoord. Als wij echt de leiding nemen. Wat als we samen zorgen dat alle Nederlandse woningen energiepositief worden? Niet bijna, niet neutraal, maar echt meer energie leveren dan dat ze vragen. En natuurlijk kan Breman dat niet alleen, maar we kunnen wel onze verantwoordelijkheid oppakken.
Denk jij ook eens na wat jij kunt bereiken, of jouw bedrijf. Ben jij al energiepositief?
Home:
Nature is speaking:
Radar extra, van gas los:
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/van-gas-los/videos/
Jan Rotmans jpv: