
Soms heb je een woord nodig om je gedachten een plek te kunnen geven. Je loopt al langere tijd met een idee of vraagstuk rond, maar kunt het niet goed onder woorden brengen of uitleggen aan een ander. Dit had ik vorig jaar. Ik liep te worstelen met het belang om (meer) met innovatie bezig te zijn, in tegenstelling tot het belang om bezig te zijn met ‘operational excellence’. Beide zeer belangrijk.
Waarbij het algemene beeld is dat je moet kiezen. Eerst het huis op orde, daarna kunnen we aan de slag met innovatie. We zullen eerst geld moeten verdienen om het uit te kunnen geven aan innovatie.
Anderen zeggen juist dat innovatie gaat helpen om de boel op de rit te krijgen. Waarom zou je iets ouds gaan organiseren. Ga direct iets nieuws bouwen en laat het oude voor wat het is.
Zoals gezegd worstelde ik vorig jaar ook met dit vraagstuk. De noodzaak herkennende om (nog) meer focus aan te brengen op ‘operational excellence’. Maar ook de urgentie voelen om met de toekomst bezig te zijn.
Ik beschreef het toen als volgt. We zijn een huis aan het renoveren en staan op het punt om de trap te gaan schilderen. Want we moeten op korte termijn de woning opleveren. Dus hoezo naar de toekomst kijken, het huis moet af. MAAR, als we iets vooruit kijken zien we opeens dat er een drieling op komst is en dat we zolder moeten gaan verbouwen om extra ruimte te creëren. Dan is het een beetje zonde om de trap nu spic en span te maken.
En toen liep ik tegen het juiste woord aan ‘Ambidexter’. Een woord wat de meeste mensen niet kennen.
“Ambidextrie (van het Latijn ambo “beide” en dexter “rechts”) of tweehandigheid is het fenomeen dat iemand zowel links- als rechtshandig is. De meeste mensen zijn in meer of mindere mate rechts- of linkshandig, en ambidextrie komt dan ook niet vaak voor. Circa 1 procent van de mensen is van nature ambidexter.[1] Een beroemd voorbeeld is Leonardo da Vinci.”
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambidextrie

En dit begrip wordt ook toegepast op organisaties:
“De ambidextere organisatie bezit het vermogen om tegelijkertijd de huidige mogelijkheden te exploiteren en nieuwe mogelijkheden te exploreren. … De ambidextere organisatie is een soort organisatie ‘met twee rechterhanden’, waarin managers kunnen omgaan met schijnbare tegenstrijdigheden”
Bron: https://www.vanassen.info/kennis/ambidextere-organisatie/

Het woord vinden voor wat je bedoelt heeft meerdere voordelen. Je kunt het benoemen en uitleggen en dan merk je dat anderen het kunnen beamen. Ook zijn er artikelen te vinden om te lezen en je kennis te verrijken. Hierdoor kun je ook leren waar je op moet letten en wat de randvoorwaarden zijn.
Wat ik met het schrijven van dit artikel wil bereiken zijn twee dingen. Enerzijds kan het helpen om bij een vraagstuk op zoek te gaan naar de juiste taal om er met anderen over te kunnen hebben, anderzijds hoop ik je te inspireren om op zoek te gaan naar de betekenis achter woorden zoals ambidexter organiseren/ambidextrous organisation, omdat ik denk dat veel organisaties hier belang bij hebben.
Laat ik voorop stellen dat ik geen expert ben op het gebied van ambidextrie, daarom schrijf ik ook geen artikel over de inhoud ervan. Maar ik hoop wel dat ik je heb mogen inspireren.
Mocht je meer willen weten over de ambidextere organisatie dan kan ik zeker dit artikel aanbevelen:
http://www.vanassen.info/wp-content/uploads/hmr_2008_119_assen_v2.pdf