Het is ongeveer twee jaar geleden dat de naam verbinder voor het eerst viel bij het omschrijven van mijn rol binnen Breman. Een naam die niet direct duidelijk was, maar om uitleg vroeg. Destijds na een klein beetje Internetresearch maar eens mijn profiel geschreven.
Inmiddels zijn we twee jaar verder en ik kom er steeds meer achter dat wat we toen opschreven, best klopt met de werkelijkheid. Natuurlijk zijn er dingen anders gelopen en heeft niet alles evenveel aandacht gehad. En was het soms zoeken wie nu welke taken in zijn portefeuille heeft.
Ook is er verbindingswerk bijgekomen dat ik nooit had kunnen voorspellen. Zo was ik echt niet van plan om actief met LinkedIn aan de slag te gaan. En heb ik met 3000 nieuwe mensen mogen verbinden. Online, maar ook velen uiteindelijk offline.
Binnenkort gaan we dit profiel weer even tegen het licht houden en opfrissen waar nodig, maar voor nu toch wel leuk om nog eens even terug te lezen.
De verbinder
De verbinder is als smeermiddel binnen en tussen de bedrijven verantwoordelijk voor de ondersteuning in alle organisatorische processen van het hele concern. Hiervoor staat hij dagelijks met zijn medewerkers tussen de bedrijven en ten dienste van de bedrijven en is daarbij de laatste schakel tussen de bedrijven en Breman Beheer en Breman Structuur.
De verbinder:
- Staat voortdurend in contact met alle bedrijven/directeuren
- Is sparringpartner voor directeuren
- Coördineert de organisatie/divisieteams van BCD
- Stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen bedrijven
- Stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen bedrijven en BCD
- Stimuleert en faciliteert innovatie
- Geeft uitvoering aan het beleid van het concern
- Coördineert veranderingen binnen het concern en/of haar bedrijven
- Begeleidt voorstellen die aan Breman Structuur voorgelegd dienen te worden
- Kan conflicten opschalen naar Breman Structuur
- Kan door Breman Structuur, via Breman Beheer, aangewezen worden om in te grijpen bij verlieslatende bedrijven
- Bewaakt de ontwikkeling en de resultaten van de bedrijven
Daarbij is de taak van de verbinder om het DNA te borgen en te zorgen dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan. De verbinder doet dit door een cultuur na te streven waarbinnen het Breman DNA geleefd wordt. De verbinder kan dit doen door:
- Het proces te faciliteren om het Breman DNA te laden
- Het Breman DNA uit te leggen en te benadrukken
- Elkaar stimuleren op naleving van het Breman DNA
- Beslissingen kan toetsen en kan uitleggen langs de meetlat van de Breman kernwaarden
- Elkaar leren aanspreken op het schenden van het Breman DNA
- Elkaar leren aanspreken op het niet nakomen van afspraken
Het Breman DNA (bestaande uit de gezamenlijke missie, visie, kernwaarden, strategie en beleid)
Het Breman DNA zal het leidende principe vormen binnen de organisatie. Het beschrijft wie we zijn, langs welke meetlat we beslissingen nemen en dat de beslissingen de toets van de kernwaarden doorstaan. Het geeft ons richting in waar we naartoe willen gaan en op welke manier we dat willen doen. Het DNA bindt onze mensen en geeft hen richting bij het dagelijkse werk. Het Breman DNA zal natuurlijk niet alles afdekken, niet alle vraagstukken beantwoorden en niet alle medewerkers zullen het helemaal doorleven. Het is de verantwoordelijkheid van iedere medewerker om aan te vullen, uit te leggen en aan te spreken. Dit proces zal ondersteund worden door de verbinder.
De verbinder
Binnen Breman wordt er naar gestreefd om zo lokaal mogelijk te ondernemen. Er zullen echter altijd zaken blijven die meer centraal in de organisatie gefaciliteerd moeten worden. Deze zaken zullen uiteindelijk door de verbinder behandeld worden. De verbinder is de laatste organisatorische schakel binnen de Breman Structuur. Deze zaken kunnen op zich op allerlei thema’s bevinden en ontstaan vaak doordat medewerkers of delen van de organisatie zich op wezenlijke vlakken relatief ver van elkaar staan. De verbinder brengt deze personen bij elkaar en met elkaar in gesprek. De verbinder zoekt enerzijds naar de overeenkomsten om mensen aan tafel te krijgen. Anderzijds om partijen in te laten zien dat vooruitkomen (vanuit de eigen standpunten) soms ook kan betekenen om het gesprek aan te gaan. Niet om tot een compromis te komen maar om er samen het maximale uit te halen.
Waarom een nieuwe naam?
Een nieuwe naam geeft mogelijkheden om uit te leggen wat de functie precies inhoudt. Bij bekende titels zijn er altijd beelden of personen waarmee een vergelijk gemaakt wordt. De Breman Structuur is zo wezenlijk anders dat nieuwe termen helpen uit te leggen wat we werkelijk bedoelen.
De verbinder is een nieuwe naam voor een functie die lijkt op klassieke titels maar toch wezenlijk anders is.
De verbinder
Verbindt mensen met elkaar, maar is niet altijd de verbinding
Verbindt zaken met elkaar, maar is niet altijd de verbinding
Heeft een dienende en ondersteunende houding
Heeft interesse in medewerkers en organisatie
Gaat niet voor eigen gewin
Gaat altijd voor het groter geheel
Heeft een groot empathisch vermogen
Is analytisch, charismatisch en sociaal
Is een netwerker
Heeft mensenkennis
Kent zijn beperkingen en schakelt deskundigen in waar nodig
Zorgt dat wrijving ook echt glans geeft
Een feest om te lezen en ook een feest der (h)erkenning. Ik lees dit als expert NIEUW (dienend) leiderschap en ook als “Mister Connectivity”. Ben al maar dan 15 jaar actief met het PR omoten van dienend leiderschap en ben van mening, dat je momenteel alleen maar met deze mindset de toekomst in kan. Nieuwe leiders kijken immers naar de horizon, terwijl managers naar de bottomline kijken. Dat is Old Skool.
Die eretitel “Mister Connectivity” draag ik al meer dan 10 jaar. Het is FEEST om de juiste mensen met elkaar te verbinden. Geeft energie en is ontzettend leuk en inspirerend.