De afgelopen tijd is er meer een meer aandacht voor Breman en zijn bijzondere structuur. Er zijn lezingen gegeven voor vele groepen regionale bestuurders, het bedrijfsleven, maar ook in het buitenland. Gesprekken met politici van zowel links als rechts. Vele kranten hebben in de loop der jaren het verhaal van Breman gepubliceerd, maar wat maakt Breman nu zo uniek? De verklaring hiervoor ligt in lijn met die van de populariteit rondom de speech van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door op 30 november 2016.
De speech van Jan Terlouw draaide om twee zaken, namelijk duurzaamheid en vertrouwen. Twee thema’s waar in de huidige tijd veel om te doen is. Iets wat ook blijkt uit de reacties op de speech van Jan Terlouw. En laten dit nou net de punten zijn die sinds 1972 ingebed zijn in de Breman Structuur. Al in de jaren 70 zag Reind Breman in dat wanneer hier niet aan voldaan wordt we op een afgrond afstevenen. Om dit gevaar af te wenden heeft hij een systeem ontworpen dat we steeds vaker het Bremanisme noemen. De werkende tegenhanger van het kapitalisme en communisme. Een systeem vol vertrouwen en gericht op duurzaamheid. En dan niet enkel duurzaamheid zoals het modewoord van de laatste jaren. Maar echt lange termijn denken voor de mens, de maatschappij en de wereld waarin we leven.
Het Bremanisme is zo ingericht dat het de aandeelhouders en de medewerkers er toe aanzet om de touwtjes buiten de brievenbus te laten hangen
Het Bremanisme is zo ingericht dat het de aandeelhouders en de medewerkers er toe aanzet om de touwtjes buiten de brievenbus te laten hangen. Te zorgen dat er vertrouwen is. De aandeelhouders door de afspraak dat ze nooit, maar dan ook nooit het vermogen aan het bedrijf zullen onttrekken. Ze krijgen wel een rentevergoeding, dat is het vertrouwen dat de aandeelhouders weer terug krijgen. Deze rentevergoeding is dan ook gegarandeerd.
Verder hebben de aandeelhouders de zeggenschap over het bezit volledig gedeeld met de medewerkers. En dan niet 49%, maar echt 50/50. Omdat ze erop vertrouwen dat de medewerkers hierover zullen rentmeesteren. Dat ze ermee handelen alsof het hun eigen geld is. En als blijk van vertrouwen wordt de winst die gemaakt wordt 50/50 gedeeld.
Om duurzaam met het bezit om te gaan laten de aandeelhouders deze winst vervolgens in het bedrijf zitten als investering in de toekomst. Om het bedrijf te blijven ontwikkelen voor de volgende generatie. Allemaal prachtige zaken die al sinds de jaren 70 bijdragen aan het succes van Breman en antwoord geven op de schreeuw om duurzaamheid en vertrouwen.
Maar als die schreeuw zo groot is, waarom gebeurt er dan niets in Nederland? Waarom heeft niet ieder bedrijf en zelfs de politiek het Bremanisme overgenomen? Het is een typische kip-en-eidiscussie. Waarom vertrouwt de burger de overheid niet? Omdat de overheid de burger niet vertrouwt, en vervolgens alles wettelijk dichtmetselt met regeltjes. En zoals Jan Terlouw ook uitsprak, het duurzame probleem, het is niet technisch of economisch van aard. Het is een politiek probleem. Als het boven niet regent, wordt het beneden niet nat. En blijkbaar is er te weinig vertrouwen om je bezit en zeggenschap echt te delen met je werknemers of landgenoten.
Blijven we met de stroom meezwemmen of gaan we er tegenin?
Maar waar beginnen we dan? Uiteindelijk begint het bij jezelf. Blijven we met de stroom meezwemmen of gaan we er tegenin? Begin zelf met het inzetten op duurzaamheid en het geven van vertrouwen. Of we nu zelfstandig ondernemer, politicus, werknemer of gewoon Nederlander zijn, we kunnen iets op gang brengen. Simpelweg door het “verkeerde” niet meer te accepteren. Door het zelf anders te gaan doen en anderen ertoe te bewegen om het anders te gaan doen. Ga jouw bedrijf anders organiseren, beweeg de politiek of blijf niet langer voor de baas werken die enkel voor het aandeelhoudersbelang gaat.
Dit alles is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Juist daarom zal ik de komende tijd meer inhoudelijk ingaan op wat het Bremanisme werkelijk inhoudt, maar ook hoe het door jezelf toe te passen is. Als je geïnteresseerd bent kun je me simpelweg connecten op LinkedIn, dan blijf je automatisch op de hoogte. Geef je als het ware op voor een training “Bremanisme voor doe-het-zelvers”
Als je geïnteresseerd bent kun je me simpelweg connecten op LinkedIn, dan blijf je automatisch op de hoogte. Geef je als het ware op voor een training “Bremanisme voor doe-het-zelvers”